Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Kako da ostavite pušenje u pet koraka

 

1. Okako da ostavim pusnjenjedredite datum kada ćete ostaviti pušenje i držite se njega. Vodite računa o tome da taj datum ne bude suviše daleko kako za to v
reme ne biste izgubili motivaciju za ostavljanje pušenja.

2. Budite što više zauzeti kako biste imali što manje vremena da mislite na cigarete. Uklonite iz svog okruženja sve pepeljare, upaljače i cigarete.

3. Pijte što više tečnosti – vode, blagih čajeva, ceđenih sokova. Mlaka voda smanjuje želju za cigaretom. Budite fizički aktivni. Šetajte umesto da se vozite kolima ili autobusom. Idite peške umesto da se vozite liftom.

4. Vodite računa o ishrani. Izbegavajte masnu hranu i grickalice. Izaberite bareno pileće meso ili ribu umesto pohovanog ili prženog svinjskog mesa. Ako ne možete bez grickalica, idealne su jabuke, presne šargarepe, kupus. Pronađite ukus koji Vam najviše prija!

5. Promenite svakodnevnu rutinu. Pokušajte da promenite prodavnicu u kojoj ste do sada kupovali cigarete. U prvih nekoliko dana izbegavajte mesta na kojima se sakupljaju pušači. Pronađite neki novi hobi ili se vratite starim, zaboravljenim navikama. Iznenadite sebe!

SAVET PLUS Iznenadite sebe. Mislite pozitivno. Nekada odvikavanje može da bude praćeno neprijatnim tegobama, ali je to znak da se organizam oporavlja od štetnog uticaja cigareta po Vaše zdravlje. Ukoliko se jave nervoza, snažna želja za cigaretom, loša koncentracija, ne brinite, nakon par nedelja ove tegobe će se povući. Nemojte da dobra ili loša situacija budu izgovor za «samo jednu» cigaretu. Od «samo jedne» cigarete dnevnog broja cigareta koji ste nekada pušili put je vrlo kratak.

Sve u svemu, koračajte malim koracima. U prvim danima odvikavanja svaki sat bez cigarete, a posle svaki dan, smatrajte svojom velikom pobedom nad ovom ozbiljnom zavisnošću!kako da ostavim pusenje

Dom zdravlja Tutin © 2018