Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Savet majkama o dojenju

Za uspešno stvaranje dovoljne količine mleka najvažnija je upornost da bi se uspostavilo uspešno stvaranje mleka, a prve sedmice su presudne! Važno je da se dete stavi na dojku u pravih pola sata posle porođaja, a u prvim nedeljama što češće (10 – 12 puta dnevno) i na svaki detetov zahtev.

 

Prvo mleko – kolostrum (mleko žute boje) je izuzetno hranljivo i od posebnog je značaja za dojenče zbog visokog sadržaja proteina i vitamina kao i zbog svojih anitiinfektivnih svojstva.

Budite zajedno sa svojom bebom 24 sata dnevno. Tražite od medicinskog osoblja u porodilištu da bebu smeste u istu prostoriju sa vama.

Blizak kontakt majke i deteta, neposredno po porodjaju i učestalo sisanje su najbolji stimulansi za izlučivanje mleka.

Podrška cele porodice će pojačati majčino samopouzdanje i istrajnost na putu ka uspešnom dojenju.

Krajem treće sedmice uspostavlja se pravilan ritam dojenja, a krajem 4. do 6. sedmice dete obično prestaje da traži kasni noćni podoj, a broj podoja se smanji na 6 do 8 puta dnevno.

Podoj obično traje oko 20 minuta na jednoj dojci, ali dete traba pustiti da samo odredi koliko će sisati.

Detetu pri svakom podoju traba ponuditi obe dojke. U prvom mesecu dojiti dete iz obe dojke, a u kasnijim mesecima možete koristiti jednu dojku za jedan podoj.

Pre svakog podoja dojke treba oprati toplom vodom bez sapuna, a posle podoja ponovo oprati, dobro posušiti blagim tapkanjem čistim peškirom ili sušenjem na toplom vazduhu ili suncu.

Bolne i ispucale bradavice (ragade) nisu razlog za prekidanje dojenja. Kada se jave, proverite da li su položaj i način – tehnika sisanja deteta pravilni. Redovno praznite dojke i ne dozvolite da dođe do zastoja mleka.

Naprsline na bradavicama (ragade) i druga oštećenja bradavica najlakše je sprečiti pravilnom tehnikom dojenja i higijenom. Posle pranja i sušenja, bradavice namazati kapima vašeg mleka i osušiti.

Ne preporučuje se upotreba krema i masti za negu bradavica.

Zastoj mleka u dojkama, ako se nedovoljno prazne, može da vam stvori osećaj napetosti, nabreklost i crvenilo dojki, čak i bol i povišenu temperaturu. Da biste to sprečili, potrebno je što češće stavljati dete na dojku, a posle svakog podoja izmlazanjem mleka isprazniti dojke. Tople i suve obloge i udobno prsluče će vam, takođe olakšati tegobe.

Mekoća dojki i odsustvo osećaja punoće u njima ne znače da nemate dovoljno mleka.

Dom zdravlja Tutin © 2018