Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Pravilna upotreba klima uredjaja

Klima uredjaji hlade, ali uzrokuju i zdravstvene probleme poput promuklosti i ukočenosti. Zato, ne preterujte s rashlađivanjem.
Zapušen nos, otežano disanje kroz nos, infekcije koje se šire ka gornjim disajnim putevima, suv kašalj i često povišena telesna temperatura tipični su simptomi prehlada zbog preteranog hlađenja klima-uređajima i gotovo su identični zimskim prehladama.
Tokom vrelih letnjih dana klima-uređaj u zatvorenom prostoru je neophodan, tu nema diskusije. Ipak, moraju se poštovati dva sveta pravila. Razlika u temperaturi spolja i u zatvorenom prostoru koji se rashlađuje ne sme da prelazi pet stepeni, maksimalno sedam, i nikako se ne sme sedeti na mestima gde klima direktno hladi.

Predugo izlaganje organizma hlađenju klima-uređaja na temperaturama koje često variraju i po 15 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.
Najviše su pogođeni disajni organi. Zapušen nos, otežano disanje kroz nos, infekcije koje se šire ka gornjim disajnim putevima, suv kašalj i često povišena telesna temperatura tipični su simptomi prehlada zbog preteranog hlađenja klima-uređajima i gotovo su identični zimskim prehladama. Strada i ždrelo, što rezultira promuklošću i otežanim govorom.
Ako je razlika veća od deset stepeni, može doći do šoka kada se iz hladne prostorije izađe na vreo asfalt. Postoji mogućnost naglog širenja krvnih sudova. Dramatična promena temperature može da izazove čak i pucanje krvnih sudova, posebno kod starijih osoba.

Klimatizovanu prostoriju morate da provetravate nekoliko puta dnevno

Isključite klimu pola sata pre izlaska napolje da biste se prilagodili spoljnoj temperaturi

Filteri moraju redovno da se čiste. Na njima se taloži prašina, a mogu da postanu i staništa bakterija koje izazivaju alergije

Ista pravila važe i za klima-uređaje u automobilima. Ti uređaju zahtevaju redovan servis na 10.000 kilometara

Tu nije kraj problemima, jer su česta i kočenja i bolovi u mišićima i zglobovima nakon preduge izloženosti hlađenju klima-uređaja. To su mahom teške upale koje zahtevaju lečenje antireumaticima.

Dom zdravlja Tutin © 2018