Znate li razliku između prehlade i gripa?

Girl blowing her noseNaučite da prepoznate simptome i utvrdite da li imate grip, da li vas je spopala prehlada ili je to, možda, samo alergija.

Sezonski grip

Ako imate visoku temperaturu, opštu slabost i malaksalost, bolove u čitavom telu i osećate se iscrpljeno – verovatno ste oboleli od sezonskog gripa.
Koristite lekove za skidanje temperature,pijte dosta tečnosti, unosite što više vitamina koristeći sveže voće i povrće. One osobe koje su pod visokim rizikom, poput trudnica, starijih osoba ili hroničnih bolesnikatreba da što više miruju, a u slučaju pojave komplikacija da se ODMAH jave svom izabranom lekaru.
Ako se posle dva-tri dana stanje ne poboljša ili ako se temperatura održava preko 39, obavezno se što pre javite izabranom lekaru.
Svinjski grip ili H1N1
Ako imate temperaturu preko 39, bolove u čitavom telu, suv kašalj sa probadanjem u grudima, mučninu, dijareju i povraćanje, verovatno ste oboleli od svinjskog gripa. H1N1 virus je vrlo sličan sezonskom gripu, ali se često javlja sa probavnim smetnjama, pa još lakše dehidrirate. U ovakvim situacijama obavezno se javite izabranom lekaru.
Unosite dosta tečnosti, hranu bogatu vitaminima, mirujte i odamarajte. Koristite redovno prepisanu terapiju. Važno je da ne izlazite iz kuće, jer je bolest zarazna. U slučaju gripa H1N1 obavezne su kontrole kod lekara do potpunog ozdravljenja
Bilo koji grip se može razviti u upalu pluća.

Prehlada

Ako vam je nos zapušen, malo kašljete i imate neznatno povećanu temperaturu – verovatno je reč o zimskoj prehladi.
Pijte dosta tečnosti, koristite što više svežeg voća i povrćakako biste ojačali imunitet, odmarajte i ubrzo će vam biti bolje.
Alergija
Alergije su blaže zimi nego leti, ali ako kijate, osećate svrab i curenje iz nosa, peckanje i suzenje očiju – možda imate alergiju. Ukoliko ste skloni alergijskim reakcijama i već koristite lekove, uzimajte one koji na vas imaju najbolji efekat, bez obzira na godišnje doba.