Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Nedostatak fizičke aktivnosti ogroman problem mladih

Savremen način života, dugotrajno sedenje u nepravilnom položaju, fizička nekativnost, preteške djačke torbe uzrok su oboljenja kičme kod dece, najčešća oboljenja su kifoza i lordoza. Ovi poremećeaji se najčešće otkrivaju na sistematskim pregledima.

Dr Senada Fakić – Habibović specijalista fizikalne medicine, kaže da se svake godine u ambulanti fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja u Tutinu, obavljaju sistematski pregledi predškoleske i školske dece, dece u 4 i 10 godini života. Vrlo je značajno da se preveniraju deformiteti kičmenog stuba, deformiteti grudnog koša i deformiteti stopala, to su tri grupacije koje lekar treba da uoči i radi na prefenciji. Lečenje je konzervativno tj, vežbe i fizikalni tretman dok je u komlikovanijim slučajevima neophodan operativan tretman.

Iako upis u škole počinje 1. aprila odaživ đaka na sistematski pregled je još uvek nedovoljan.

 

Lečenje se zasniva na nekoliko stvari. Bitna je primena lekova, fizikalne terapije i medicinskih vežbi, ali i mirovanje. Za bol se uglavnom propisuju antireumatici i analgetici.

Od fizikalne terapije koriste se hidroterapija (bazen), krioterapija (lečenje ledom) i elektroterapija (lečenje strujom).

Često se primenjuje i masaža jer poboljšava metabolizam i deluje protiv bola i grča mišića. A najveće poboljšanje primenom akupresure sa svim fizikalnim procedurama. Medicinske vežbe se prilagođavaju svakom bolesniku, posebno i dovode do poboljšanja funkcije i pokretljivosti zahvaćenog dela kičme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dom zdravlja Tutin © 2018