Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Medjunarodni mesec borbe protiv raka dojke

mesec borbe protiv raka dojkeOktobar, mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. U Srbiji se svake godine registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Od ukupnog broja novoobolelih žena  u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

Ginekolozi tutinskog Doma zdravlja apeluju na sugradjanke da posete svog ginekologa i obave preventivni pregled dojki. Tu praksu treba ponoviti jednom u perodu od dve godine, budući da kada se rak dojki otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje šanse za lečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Dom zdravlja Tutin © 2018