Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Dom zdravlja Tutin je uzeo učešće u programu IMPORTANT – Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori

28.09.2022.godine, u prostorijama uprave Doma zdravlja Novi Pazar imali smo sastanak sa rukovodstvom te ustanove, a u vezi učešća na projektu IMPORTANT – Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori.
Sastanku su prisustvovali  ispred Doma zdravlja Tutin: direktor, dr Kemal Ćorović, dr Vahida Ćorović, spec.ginekologije, mr palijativne nege Altan Gegić.
Ispred  Doma zdravlja Novi Pazar su prisustvovali: direktor, dr Ervin Ćorović i Muamer Delimeđac, pomoćnik direktora za finan.poslove i finansijski službenik na projektu.

Direktor Doma zdravlja Tutin, dr Kemal Ćorović, je potvrdio želju da ustanova uzme aktivno učešće na projektu.
Dom zdravlja Novi Pazar u saradnji sa organizacijom FORS Montenegro – Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore je 1. decembra 2021. započeo realizaciju  prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori/IMProvement of Reproductive Health in Serbia and Montenegro” koji ima za cilj unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.
Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.
Glavne projektne aktivnosti uključuju nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge  za  medicinsko  osoblje  na  teme  vezane  za  prevenciju,  dijagnostiku  i liječenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, organizovanje preventivnih pregleda, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja i sl.

Ovaj dvogodišnji projekat se sprovodi u Novom Pazaru, Tutinu, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, i u Vrnjačkoj Banji u Srbiji i u Rožajama,Andrijevici,  Beranama,  Bijelom  Polju,  Gusinju,  Žabljaku, Kolašinu,  Mojkovcu,  Nikšiću, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama i Šavniku u Crnoj Gori.

Ukupna vrijednost projekta IMPORTANT iznosi preko 352.000 eura, od čega Evropska unija finansira skoro 250.000 eura. Vrijednost projekta za Srbiju iznosi preko 124.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije preko 105.000 eura.

U narednim danima očekujemo da direktori Doma zdravlja Tutin i Doma zdravlja Novi Pazar potpišu i Memorandum o saradnju na implementaciji projekta.

Updated: 19. oktobar 2022. — 12:19
Dom zdravlja Tutin © 2018