Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Projekat IMPORTANT – predavanja za žene i omladinu od 14.11.2022,

Povodom Oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, a u sklopu planiranih projektnih aktivnosti, Dom zdravlja Tutin je 14.11.2022.godine, u prostorijama konferencijske sale hotela ,,Milenijum” u Crkvinama, koji se nalazi u istoimenom selu, udaljenom 15-tak kilometara od grada,  organizovao prvo u nizu predavanja za mještane tog sela i ostalih mještana koji gravitiraju ka tom selu na temu: Prevencija, dijagnostika i lečenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice. Cilj je bio da poruka projekta IMPORTANT o značaju preventivnih pregleda dopre do žena i u udaljenim i ruralnim područjima grada, a posebno ako se ima u vidu informacija da su se posebno žene sa ovih područja zbog udaljenosti rijetko javljale svom ginekologu.

Predavanje je održala doktorka, specijalista ginekologije i akušerstva Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dr Vahida Ćorović. Predavanje je otvorio v.d. direktora Doma zdravlja Tutin i član projektnog tima, dr Kemal Ćorović, specijalista opšte hirurgije, koji je na početku govorio o značaju ideje projekta i same prevencije, ranog otkrivanja i lečenja kako karcinoma dojke, tako i karcinoma grlića materice, ali i o planiranim daljim aktivnostima i da Evropska unija finansira projekat. Organizaciju predavanja i prikupljanja podataka od prisutnih je pomogla medicinska akušerska sestra/babica Službe za zdravstvenu zaštitu žena, Fatima Demirović koja i radi u timu izabranog ginekologa sa pomenutom doktorkom.

Na predavanju je bilo prisutno 14 žena. Sve prisutne su pokazale interesovanje za preventivnim pregledom,aktivno su učestvovale u predavlanju. Svima njima su uzeti podaci i svima će u najkraćem roku biti zakazani preventivni ginekološki pregled i preventivni pregled dojke.

Nakon završenog predavanja, mnoge od njih su pokazale interesovanje da ponovo čuju izlagano predavanje i da pozovu još žena jer su uvidele značaj ranog otkrivanja i lečenja karcinoma dojke i karcinoma grlića materice

Predavanje je počelo u 13 časova, a trajalo, sa uzimanjem podataka prisutnih, do 14 časova.

Dom zdravlja Tutin © 2018