Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Svetski dan borbe protiv dijabetesa – 14. novembar

 

Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana dijabetesa pokrenuta je davne 1991. godine od strane Međunarodne federacije za kontrolu dijabetesa i Svetske zdravstvene organizacije, kao odgovor na sagledavanje rastućeg problema dijabetesa u svetu. Sam datum, 14. novembar, ozvaničen je 2006. godine od strane Ujedinjenih nacija kao Svetski dan dijabetesa.

Procenjuje se da je u 2015. godini približno 415 miliona odraslih osoba imalo ovo oboljenje, što znači da od dijabetesa boluje svaka jedanaesta odrasla osoba na svetu. Procenjuje se da će do 2040. godine obolelih od dijabetesa biti oko 640 miliona – svaki deseti među nama!

Dijabetes je glavni uzrok slepila, kardiovaskularnih oboljenja, bubrežne disfunkcije i amputacije donjih ekstremiteta u mnogim zemljama sveta. Oko 93 miliona obolelih, što je približno svaki treća osoba sa dijabetesom, trenutno, kao komplikaciju osnovne bolesti, ima dijabetičnu retinopatiju.

 

Ovim povodom udruženje dijabetičara „Sahar“ iz Tutina organizuje radionicu i konsultacije sa lekarom u sklopu koje će biti, besplatna provera nivo šećera u krvi, konsultacije sa lekarom o zdravstvenim problemima, podela zdravstveno edukativnog materijala, podela i zamena aparata za merenje šećera u krvi.

Pregledi i konsultacije će se održati 14. novembra (utorak) u prostoriji Doma zdravlja u Tutinu, ordinacija dr Gorana Markovića  od 09 do 11h.

Dom zdravlja Tutin © 2018