Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Šta treba da znate o gripu

Šta je grip?
Grip je virusna infekcija koja se brzo i lako prenosi sa čoveka na čoveka.

Kako se prenosi virus gripa?
Kada oboleli kija, kašlje ili čak samo govori milioni sitnih čestica koji nose virus se raspršuju u okolinu i budu udahnuti od strane osobe koja je u blizini. Može i direktinim kontaktom, npr ljubljenjem, grljenjem ili rukovanjem jer oboleli na sebi nosi te iste čestice. Takođe i predmeti koje je oboleli dodirivao (npr kvaka, telefonska slušalica i sl.) su po pravilu prekriveni kapljicama koje nose virus. Ali i sam boravak u neprovetrenoj prostoriji sa obolelim koji kija i kašlje nosi opasnost od zaraze

Šta treba raditi, da li da šaljemo decu u školu i u vrtić?
Ni deca ni odrasli ne treba da žive u staklenom zvonu i moraju da nastave sa svakodnevnim životom i aktivnostima. Opasnost od gripa će trajati kroz ceo zimski period (kao i uvek!), verovatno će biti više talasa oboljevanja i nemoguće je da se sve vreme bude kod kuće! Jedino decu mlađu od 3 godine, koju ima ko da čuva, treba ukloniti iz kolektiva, ali to se preporučuje u zimskom periodu bez obzira na grip!

Ako je virus svuda, kako onda ne obole svi?
Da li će dete oboleti ili ne, zavisi od trenutnog stanja imuniteta i opšte odbrane organizma. Svaka kijavica, gušobolja, kašalj i temperatura koju je dete u svom životu preležalo (pogotovo bez antibiotika!) je bila priprema da se organizam uspešno odbrani sa jačim infekcijama!

Da li postoji „nešto“ što može sprečiti pojavu gripa?
Samo eventualno vakcina! Različiti preparati „za imunitet“, vitaminski sirupi i tablete mogu pomoći, ali i biti potpuno neefikasni. Mogu se uzeti u svakoj apoteci, ali uvek treba farmaceutu naglasiti uzrast deteta.

Koji su simptomi gripa?
Visoka temperatura je obavezna, kao i izražena malaksalost često praćena bolovima u mišićima i zglobovima

Da li postoji grip bez temperature?
Ne, temperatura je osnovni simptom svakog gripa (bilo „starog“-sezonskog ili „novog“- H1N1) i to visoka (najmanje 38,a najčešće preko 39) i počinje odjednom- „iz punog zdravlja“! Ali zato ima milion drugih virusnih infekcija koji idu bez temperature!

Kako se zaštiti?

– Odmor
– redovno pranje ruku
– Zydrava ishrana, sa dosta dečnosti
– Provetravanje prostorija
– Izbegavanje skupova sa puno ljudi na malom prostoru.

Dom zdravlja Tutin © 2018