Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Šta treba da sadrži vaša apoteka za polazak na put?

Ilustracija

Ilustracija

Letovanje, koje svi željno iščekujemo čitave godine, može da se pretvori u pravu noćnu moru, pogotovo ako idete sa decom, a niste se adekvatno pripremili. Mališani su često nepredvidivi, pa sitne povrede ili viroze mogu da se iskomplikuju ukoliko se ne reaguje na vreme i na pravi način.

Dr Slavica Rašajski, pedijatar u Domu zdravlja «Novi Sad» savetuje da na vreme pripremite ručnu apoteku koju ćete poneti na put, kako biste se osećali opuštenije i mirnije na letovanju sa vašom decom.

Vaša ručna apoteka treba da sadrži:
toplomer
sirup ili čepiće za snižavanje povišene temperature(eferalgan, paracetamol, febricet, brufen…). To su ujedno i analgetici koji se mogu koristiti kod veće dece za bol u uhu, zubobolju ili glavobolju, kao i za bol od opekotina ili povrede
kapi za nos (adrianol P, operil, olynt) u slučaju prehlade i pumpicu
antibiotik u obliku spreja (embecin) ili masti za povrede kože (ogrebotine, oguljotine), kao i za lokalne infekcije na koži
3% hidrogen za ispiranje ranica
antiseptička sredstva (rivanol, povidon jod) za previjanje rana
fiziološki rastvor za ispiranje sluznice očiju
3% rastvor borne kiseline, antibiotksa mast za oči
sterilnu gazu, zavoj, hanzaplast
antihistaminik u obliku sirupa (pressing, aerius) za decu sklonu alergijskim reakcijama, kao i za burnije reakcije na ujed insekata (fenistil gel za lokalnu aplikaciju – samo uveče)
 probiotik za slučaj proliva, putničke prolive
orosol – rastvor za nadoknadu tečnosti u slučaju proliva ili povraćanja
– ako deca koriste duže neku terapiju, obavezno poneti lekove koje koriste

Naravno, nikako ne smete zaboraviti da na put krenete odmorni i naspavani. Pravite česte pauze u hladovini, a deci dajte dovoljno tečnosti tokom puta. I nikako ne zaboravite kreme za zaštitu kože sa visokim UV faktorom, šeširiće, kape i sunčane naočare!

Updated: 8. april 2013. — 10:15
Dom zdravlja Tutin © 2018