Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

SRCE ZA DECU – Porodilište u Tutinu dobilo aparate za neonatalni skrining sluha

Od danas svakoj bebi koja se rodi u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici biće proveren sluh.

„Blic fondacija“ je pre četiri meseca pokrenuula veliku humanitarnu akciju čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji, a ima ih ukupno 56, obezbede uređaji za neonatalni skrining sluha. U Srbiji se svake godine rodi 60.000 dece, a više od 300 beba se rodi sa oštećenim sluhom. Oštećenje sluha ne može na vreme da se otkrije bez aparata za otoakustičku emisiju. Deca kod kojih se kasno dijagnostikuje problem sa sluhom ne mogu pravilno da razviju govor i inteligenciju.

Porodilištima u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici aparate za proveru sluha je uručio glavni i odgovorni urednik „Blica“ Marko Stjepanović.

 Oštećenje sluha kod beba može da postane veliki socijalni problem, jer ako se ne dijagnostikuje u prvih šest meseci života, kasnije može doći do zastoja u psiho-motornom razvoju. Ali ako se oštećenje sluha otkrije na vreme, dete može da, uz pomoć lekara i porodice, do polaska u školu rehabilituje sluh i pravilno razvije govor i inteligenciju. Zar nije onda tužno, čak i tragično, ako čak i jedno dete u Srbiji naiđe na životne probleme jer po rođenju nije pregledan sluh ovim uređajem za neonatalni skrining koji danas doniramo porodilištima u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu? Zato smo danas ovde, zato je pokrenuta akcija „Blic fondacije“ – „Srce za decu“. Punim srcem vam kažem da smo sve bliži cilju da svih 56 porodilišta u Srbiji dobije ovaj uređaj i da će svih 56 biti uručeno do kraja jula. Ponosan sam što je meni pripala čast da danas uručim uređaje broj 34, 35 i 36. Dragi domaćini, znam da će odlično služiti i vama i našim bebama kojih će se, to vam najsrdačnije želim, sve više rađati u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Zahvaljujem se Ministarstvu zdravlja kao pokrovitelju ove divne akcije, Javnom servisu Srbije na medijskom partnerstvu i svima vama zdravstvenim radnicima na svemu što radite svakog dana za našu decu – rekao je Marko Stjepanović.

Pre početka akcije „Blic fondacije“ – „Srce zadecu“ samo četri porodilišta su imale aparate za neonatalni skrining. U tutinskom porodilištu godišnje se rodi oko 200 beba

U našem porodilištu do sada nije bilo mogućnosti da se uradi skrining sluha, zbog nedostatka odgovarajućih aparata. Današnja donacija ovako vrednog aparata, biće od neprocenljivog značaja za zdrav i normalan razvoj naših beba, a značiće i novi kvalitet u radu naših pedijatara – kazao je vd direktora Doma zdravlja u Tutinu dr Šerif Hamzagić.

Zahvaljujući akciji „Blic fondacije“ neonatalni skrining sluha biće obavezan u svim porodilištima u Srbiji. To će znatno smanjiti troškove lečenja dece sa oštećenim sluhom, koji prema procenama lekara iznose i do 100.000 evra po detetu.

Dom zdravlja Tutin © 2018