Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Služba hemodijalize – ponos Opšte bolnice Tutin

Tutinsko zdravstvo od prije deset mjeseci bogatije je za Službu hemodijalize, za čije je uređenje i opremanje prostora Ministarstvo zdravlja Republike Srbije doniralo sredstva u iznosu od 10 miliona dinara. Pored preuređenjenje i opremanje prostora potrebnog za smještaj službe, nabavljen je aparat za reverznu osmozu, a služba je dobila i 8 aparata za hemodijalizu najnovije generacije.

HemodijalizaTutin1

Savremeno opremljeni prostor Službe hemodijalize je površine od 350 kvadrata, i namjenski je urađen po standardima za ovu oblast.
Kada je ova služba počela sa radom, u njoj je potrebnu terapijsku procedure koristilo 15 pacijenata. Samo nakon par mjeseci ova služba je dobila novih 5 pacijenata.
Početak rada ove službe nadzirao je stručni kadar iz Opšte bolnice Novi Pazar, a osoblje tutinskog Doma zdravlja, koje radi u ovoj službi, edukovalo se KBC “Zvezdara” i novopazarskoj Bolnici.
Pacijenti su veoma zadvoljni stručnošću i kvalitetom zdravstvenih usluga koja pruža ova služba, vođena timom mladih tutinskih ljekara, medicinskih sestara i tehničara, ušta se uvjerila i ekipa portala “Sandžačke novine”.

Dr Nedim Hamzagić

Dr Nedim Hamzagić

Na čelu službe je mladi ljekar dr. Nedim Hamzagić, za kojeg pacijenti imaju samo riječi hvale, kao i, uostalom, za cio zdravstveni kadar ove službe. Pacijent i korisnik ove terapijske procedure Škrijelj Hakija, rekao nam je da je jako zadovoljan tretmanom i pažnjom koju mu pruža zdravstveno osoblje ove službe. I Bulić Ismet, mještanin Tutina na privremenom boravku u Njemačkoj, koji je trenutno na odmoru u Tutinu i koristi terapijsku proceduru u ovoj službi, navodi da su usluga, pažnja i stručnost tima tutinske Službe za dijalizu na nivou onih na zapadu. Dr. Nedim Hamzagić kaže da je zadovoljan funkcionisanjem službe koju predvodi, ali ukazuje na činjenicu da se broj pacijenata svakim danom povećava. “Za 10 mjeseci od kako je ova služba počela sa radom urađeno je preko 2.500 dijaliza bez ikakvih većih komplikacija. Nažalost broj pacijenata – korisnika dijalize se uvećava. Kada je odjeljenje počelo sa radom bilo je 15 stalnih pacijenata, a sada vec imamo 20. Takoše, još dva pacijenta sa područja opštine Tutin su u pripremnoj fazi za otpočinjanje dijalize”, kaže dr. Hamzagić.

Služba hemodijalize je prva i vrlo važna stepenica u ostvarivanju projekta Opšte bolnice Tutin koji je pokrenuo menadžnent ove zdravstvene ustanove, a Ministarstvo zdravlja finansijski podržalo.

HemodijalizaTutin2

HemodijalizaTutin3

(N. Smailagić / Sandzacke.rs)

Dom zdravlja Tutin © 2018