Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Projekat IMPORTANT – predavanja za žene i omladinu u mestu Ribariću

U sklopu planiranih projektnih aktivnosti, Dom zdravlja Tutin je 19.01.2023.godine, u prostorijama zdravstvene ambulante u Ribariću, koja se nalazi u istoimenom selu, udaljenom oko 20-ak kilometara od grada,  organizovao drugo u nizu predavanja za mještane tog sela i ostalih mještana koji gravitiraju ka tom selu na temu: Prevencija, dijagnostika i lečenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice. Cilj je bio da poruka projekta IMPORTANT o značaju preventivnih pregleda dopre do žena i u udaljenim i ruralnim područjima grada, a posebno ako se ima u vidu informacija da su se posebno žene sa ovih područja zbog udaljenosti rijetko javljale svom ginekologu.

Predavanje je održala doktorka, specijalista ginekologije i akušerstva Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dr Vahida Ćorović, koja je na početku govorila o značaju ideje projekta i same prevencije, ranog otkrivanja i lečenja kako karcinoma dojke, tako i karcinoma grlića materice, ali i o planiranim daljim aktivnostima i da Evropska unija finansira projekat. Organizaciju predavanja i prikupljanja podataka od prisutnih je pomogla medicinska akušerska sestra/babica Službe za zdravstvenu zaštitu žena, Fatima Demirović koja i radi u timu izabranog ginekologa sa pomenutom doktorkom.

Na predavanju je bilo prisutno 15 žena. Sve prisutne su pokazale interesovanje za preventivnim pregledom,aktivno su učestvovale u predavanju. Svima njima su uzeti podaci i svima će u najkraćem roku biti zakazani preventivni ginekološki pregled i preventivni pregled dojke.

Nakon završenog predavanja, mnoge od njih su pokazale interesovanje da ponovo čuju izlagano predavanje i da pozovu još žena jer su uvidele značaj ranog otkrivanja i lečenja karcinoma dojke i karcinoma grlića materice

Predavanje je počelo u 13 časova, a trajalo, sa uzimanjem podataka prisutnih, do 14:10 časova.

Updated: 6. februar 2023. — 11:30
Dom zdravlja Tutin © 2018