Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Povišen očni pritisak – glaukom

Oko 67 miliona ljudi u svetu boluje od glaukoma, od kojih čak 45 miliona osoba oslepi na oba oka. Većina obolelih nije svesna da ima ovu podmuklu očnu bolest, koja je posle katarakte i najčešći uzrok slepila. Nažalost, često se dešava da se građani jave lekaru  tek kada je vid već oštećen i kada su nastale promene nepopravljive, ističe dr Svetlana Popović, oftalmolog. Zbog toga je veoma važno otići jednom godišnje kod oftalmologa na pregled i kontrolisati očni pritisak, kako bi se, u slučaju glaukoma, moglo reagovati na vreme, uz što manje oštećenje očnog živca.

 glaukom zdravo oko
Šta je glaukom?
 
Glaukom je vaskularna bolest koju karakteriše povišen očni pritisak, oštećenja očnog živca kao i ispadi u vidnom polju. Podeljen je na tri vrste. O primarnom glaukomu govorimo onda kada je ova bolest posledica povećanog očnog pritiska, a pri tom ne postoji nikakvo drugo oboljenje. Sekundarni glaukom takođe karakteriše povišen očni pritisak, ali on nastaje kao posledica neke druge očne bolesti, povrede, šećerne bolesti, upale oka, tumora itd. Kongenitalni ili urođeni glaukom možemo da primetimo kod bebe, ukoliko imaju veliku rožnjaču. On nastaje jer se tkivo iz očne komore nije povuklo, pa očna vodica ne može da otiče, što izaziva rast očnog pritiska.
Simptomi
preuzimanjeOva bolest je često bez simptoma ili su oni oskudni zbog čega je od velike važnosti da osobe kada prvi put dobiju naočare za blizinu obave to kod oftalmologa, jer će se tom prilikom proveriti i očni pritisak. Glavobolja, pritisak u oku, kao i smetnje s vidom u smislu pojava haloa u vidu duginih boja oko izvora svetla mogu da upute da se radi o povišenom očnom pritisku.
 Glaukom može i da zbuni, jer ponekad ima simptome slične stomačnim tegobama kao što su mučnina, povraćanje, uz crvenilo i bol u oku, a ustvari se radi o akutnom napadu glaukoma.
Siguran znak da je reč o glaukomu su tamne senke na srednjoj periferiji vidnog polja koje vremenom postaju jače i veće, i spajaju se u velika polja u vidu polumeseca. Pošto se jednom oboleli očni živac ne može nikada regenerisati, veoma je važno da se ova bolest rano otkrije .
Faktori rizika i rizične grupe
 
Osobe koje u porodici imaju dijagnostikovan glaukom spadaju u rizičnu kategoriju. Takođe, ukoliko postoje glaukomatozne promene na jednom oku, verovatno je da će ova bolest preći i na drugo oko. Najugroženije su osobe preko 40 godina starosti, kao i one sa slabijim vidom (sa dioptrijom većom od četiri, bilo da je reč o plus ili minus dioptriji), te sa tankom rožnjačom. Veliki faktor rizika za razvoj glaukoma je povišen očni pritisak, odnosno pritisak iznad 21 milimetar žive. S druge strane, neke osobe mogu razviti oštećenje živaca i pri vrlo niskom očnom pritisku, a dešava se i da osoba ima povišen očni pritisak godinama, a da pri tom ne dođe do oštećenja.
Terapija
Glaukom ne može da se izleči, ali zato može da se kontroliše. Izuzetno je važno da se ova bolest rano dijagnostikuje, zato što su u takvom slučaju velike šanse da se vid sačuva. Lečenje glaukoma može biti kapima za oči i hirurškom intervencijom. Svrha lečenja kapima je da se snizi povišen očni pritisak i da se na taj način spreči razvoj oštećenja očnog živca, mada je osnovna bolest i dalje prisutna. Hirurška intervencija se radi da bi se olakšalo oticanje očne vodice iz oka.
Jednom uvedena terapija glaukoma je doživotna
Updated: 21. septembar 2016. — 10:27
Dom zdravlja Tutin © 2018