Dom zdravlja Tutin

Zvanična internet prezentacija

Obuka za lekare na temu reproduktivnog zdravlja – projekat IMPORTANT

U Kolašinu je 10. novembra 2022.god. završen trodnevni trening za lekare na temu Prevencija, dijagnostika i lečenje karcinoma grlića materice, vagine i vulve kome je prisustvovalo 20 lekara iz Srbije i Crne Gore. Trening je održao prof. dr Živko Perišić, specijalista ginekologije, sa dugogodišnjim iskustvom na mestu načelnika Odjeljenja za ranu dijagnostiku karcinoma u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” u Beogradu.

Obuka je organizovana u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji/IMProvement of Reproductive Health in Serbia and Montenegro” koji ima za cilj unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva. Projekat realizuje Dom zdravlja Novi Pazar u saradnji sa FORS Montenegrom – Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore .

Projekat IMPORTANT finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno telo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Glavne projektne aktivnosti uključuju organizovanje preventivnih pregleda, nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge  za  medicinsko  osoblje  na  teme  vezane  za  prevenciju,  dijagnostiku  i lečenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja i sl.

Ovaj dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 1. decembra 2021, se sprovodi u Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji, i u  Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici,  Beranama,  Bijelom  Polju,  Gusinju,  Žabljaku, Kolašinu,  Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama,  Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori.

Ukupna vrednost projekta IMPORTANT iznosi preko 352.eura, od čega Evropska unija finansira skoro 250.000 eura. Vrednost projekta za Srbiju iznosi preko 124.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije preko 105.000 eura.

Updated: 15. novembar 2022. — 11:49
Dom zdravlja Tutin © 2018