Dr Nedim Hamzagić – Vitamin D je od vitalnog značaja za organizam

O značaju i važnosti vitamina D u svetu sve više se govori. Mnogi naučnici smatraju ga „odgovornim“ za razne bolesti. Procenjuje se da milijardu ljudi u svetu ima nedovoljnu količinu vitamina D u organizmu. Ono što je novost su rezultati mnogih studija koji pokazuju da manjak vitamina D istovremeno znači i veći rizik od srčanih i malignih oboljenja, da ugrožava imunitet, povećava šanse oboljevanja od dijabetesa, multiple skleroze, depresije, neplodnosti, nesanice.

Dr Nedim Hamzagić načelnik centra za hemodijalizu u Dom zdravlja Tutin koji trenutno zavšava doktorske akademske studije na fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu nekoliko poslednjih godina se intenzivno bavi naučno istraživačkim radom, sproveo je istraživanje koje je ukazalo na veliki značaj normalne vrednosti vitamina D za ljudski organizam.

Istraživanje koje je dr Hamzagić sprovedeno na 120 ispitanika (75 muškaraca, 45 žena) sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom, pokazalo je da čak 76% ispitanika ima smanjenu vrednost vitamina D, dok teški nedostatak vitamina D ima 24%, normalnu koncentraciju imalo je svega 8% ispitanika.

Pored dobro poznate uloge vitamina D u regulaciji kalcijuma, gradje kostiju i uticaja na paratireoidnu žlezdu rezultati pokazuju da ispitanici koji su imali nisku vrednost vitamina D imaju znatno nižu koncentraciju hemoglobina i hematokrita u krvi, što znači da je njihova krva slika znatno lošija, što posledično dovodi do opterećenja srca i slabljenja kardiovaskularnog sistema.

Takodje je primećeno da je kod osoba sa manje vitamina D pistuna mikroinflamacija, imaju veću koncentraciju parametara zapaljenja, što govori da su podložniji infekcijama i može ukazati na slabiji imunitet. Dokazano je da vitamin D aktivira odbrambene ćelije (T limfocite) koji su ključni u odbrani organizma.

Rezulati koje je dobio dr Hamzagić u svom istraživanju potpuno su u skladu sa novim istraživanjima koja ukazuju na značaj Vitamina D. Zato ovom vitaminu mnogi naučici daju značaj hormona i nazivaju ga „hormonom D“

Simptomi koji mogu ukazati da osoba ima manjak vitamina D su nespecifični. To su obično umor pri blagom fižčkom radu, zamor mišića, hronična bol u kostima. I pored urednog noćnog sna od 7-8 sati, osoba sa nedostatkom vitamina D u toku dana može biti pospana.

Održavanje normalnog nivoa ili nadoknada Vitamina D moguća je na nekoliko načina, unošenjem hranom namirnica bogatih njime, sunčanjem ili lekovima.

Namirnice koje sadrže vitamin D u većoj koncentraciji su masna riba (losos, skuša, sardine), šampinjoni, koziji sir, kravlje mleko, jogurt, zumance, avokado, cedjena narandza.

Dr Hamzagić ukazuje na važnost sunčanja. „Sunčanje je jedan od najznačajnijih i najednostavnijih načina da se u organizmu održava normalan nivo vitamina D prirodnim putem, ali nikako ne trebate preterivati, jer se u tom slučaju povećava rizik od raka kože. Dovoljno je provesti svega 15 minuta dnevno na suncu, i to van „rizičnog“ doba dana, to jest pre 10 h ujutru i nakon 16 h posle podne“

Na našem tržistu postoje razni projzvodi vitamina D u vidu kapi, kapsula, ulja. Njihovo uzimanje se preporučuje samo posle provere koncentracije vitamina D u krvi i konsultacije sa lekarom.